Klimakteriet – Vad ska man veta?

Klimakteriet – Vad ska man veta?

Klimakteriet är en naturlig fas i livet som alla kvinnor går igenom, men trots detta är det fortfarande ett ämne fyllt med frågor och ibland även tabu. Här går vi igenom vad som händer i kroppen, vanliga besvär, behandlingar och hur klimakteriet påverkar huden.

Vad händer i kroppen under klimakteriet?

Under klimakteriet minskar produktionen av östrogen och progesteron, vilket påverkar hela kroppen på olika sätt. Mensen blir oregelbunden och till slut upphör den helt. Hormonförändringarna kan leda till både fysiska och psykiska symtom.

Förklimakterie – vad är det?
Förklimakteriet börjar ofta flera år innan den sista mensen och då börjar hormonnivåerna förändras. Symtom kan vara oregelbunden mens, humörsvängningar och tillfälliga värmevallningar.

Vanliga besvär kopplande till klimakteriet:

Vallningar och svettningar
Sömnproblem
Humörsvängningar och oro
Torrhet i slemhinnor
Minskad sexlust
Led- och muskelvärk
Vad kan kvinnor förvänta sig under denna period? Klimakteriet är en högst individuell upplevelse. Vissa går igenom det utan större problem, medan andra upplever svåra symtom som påverkar vardagen. Det är viktigt att förstå att det finns hjälp att få och att symtomen går att lindra.

Klimakteriet och tabu

Är klimakteriet fortfarande ett tabubelagt ämne? Trots att alla kvinnor genomgår klimakteriet pratas det fortfarande för lite om det. Många känner sig ensamma i sina upplevelser.

Hur påverkar det kvinnors möjlighet att söka hjälp? Rädsla för att bli betraktad som ”gammal” eller ”gnällig” kan göra att kvinnor drar sig för att söka vård eller prata öppet om sina symtom, som de inte alltid vet är relaterade till klimakteriet.

Hur kan vi öka kunskapen och minska stigmat? Genom att prata öppet om klimakteriet, sprida kunskap och normalisera det som en naturlig del av livet hjälper vi fler att känna sig trygg i att söka hjälp.

Hudens förändringar

Hur påverkas huden under klimakteriet? Östrogen spelar en viktig roll i hudens elasticitet och fuktbalans. När nivåerna sjunker blir huden torrare, tunnare och mer känslig.

Hur bör man ta hand om sin hud under klimakteriet?

- Använd en mild, återfuktande rengöring
- Välj serum med hyaluronsyra och ceramider
- Använd en rik dag- och nattkräm
- Applicera solskydd dagligen

Är det vanligt att huden förändras, exempelvis från fet till torr? Ja, många upplever att deras hud blir torrare och känsligare med åldern, medan andra har problem med orenheter. Det är viktigt att anpassa sin hudvård efter förändringarna.

Patienternas perspektiv Vi har genomfört en enkät och här är några vanliga upplevelser från kvinnor:

”Jag trodde klimakteriet handlade om vallningar och värmeattacker, men visste inte att det kunde innebära:”

Smärta i hälar
Frossa
Värk och stelhet i leder
Känsla av foglossning
Oregelbundna hjärtslag
Extrem trötthet
Sömnproblem
Orolighet och håglöshet
Känsliga slemhinnor, smärta i munnen
Praktisk information och avslutning

Klimakteriet är en stor förändring, men du är inte ensam. Det finns hjälp att få, och genom att sprida kunskap kan vi göra denna resa lättare för fler kvinnor.

Tillbaka till blogg